Koronavírus: V USA potvrdili okolo 34.700 ďalších infikovaných koronavírusom

25.06.2020 Celý región

Washington 25. júna (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín najvyšší denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom od konca apríla. V utorok v krajine potvrdili okolo 34.700 ďalších infikovaných, čo je tiež tretí najvyšší počet od začiatku pandémie, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Informovala o tom agentúra DPA s tým, že na porovnanie bol 1. júna denný prírastok počtu nakazených približne 17.400 a dosiaľ najvyšší počet (36.400) zaregistrovali v USA 24. apríla.

Po ďalších štátoch USA zaevidoval svoj vôbec najvyšší denný nárast aj najľudnatejší štát Kalifornia. V utorok tam hlásili 7149 nových prípadov, oznámil v stredu guvernér Gavin Newsom. Obsadenosť kalifornských nemocníc za dva týždne stúpla o takmer 30 percent. Newsom vyzval takmer 40 miliónov obyvateľov štátu, aby zostali doma, ak to je možné, zachovávali odstup a nosili ochranu tváre.

USA medzičasom vykonávajú výrazne viac testov než pred niekoľkými mesiacmi, čo prezident Donald Trump opakovane uviedol ako dôvod vysokého počtu potvrdených prípadov. Rastúci počet hospitalizovaných je však považovaný za ukazovateľ toho, že sa situácia znova vyhrocuje. Znepokojenie vyvoláva u expertov najmä vývoj v štátoch Florida, Texas a Arizona, píše DPA.

Spojené štáty podľa priebežnej bilancie Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali dosiaľ viac ako 2,37 milióna potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 121.870 úmrtí na chorobu Covid-19, ktorú tento vírus spôsobuje. V oboch ukazovateľoch sú to najvyššie počty spomedzi všetkých krajín sveta. Celkovo 647.548 ľudí sa už v USA uzdravilo.
 
 

Francúzsko zaznamenalo v stredu 11 nových úmrtí v dôsledku epidémie

Paríž 25. júna (TASR) - Francúzsko zaznamenalo v stredu 11 nových úmrtí v dôsledku epidémie koronavírusu v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o vôbec najmenší denný nárast počtu obetí v krajine od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo vo Francúzsku v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, zomrelo 29.731 nakazených.

Počet infikovaných sa zvýšil o 81 na celkovo 161.348.

V nemocniciach je aj naďalej hospitalizovaných 9299 ľudí s koronavírusom. Od utorka ich pribudlo 97.

Vyliečilo sa už 75.127 nakazených.

"Epidémia je v metropolitnej oblasti stabilná. Vírus je aktívny najmä vo Francúzskej Guyane," uvádza vyhlásenie ministerstva.

Úrady však varovali, že vírus aj naďalej cirkuluje medzi obyvateľstvom. Od 9. mája potvrdili 272 nových ohnísk.
 
 
 

Mexiko hlási 947 úmrtí na COVID-19: Druhý najvyšší denný nárast

Mexiko 25. júna (TASR) - Mexiko potvrdilo v stredu ďalších 947 úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19, čo je druhý najvyšší počet obetí v krajine za jeden deň od začiatku pandémie. Viac úmrtí krajina zaznamenala len 3. júna, keď ich bolo 1092, informovala agentúra AFP.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že Mexiko zaznamenalo dosiaľ 24.324 úmrtí na nový koronavírus.

Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 5437 na 186.847. Denný nárast sa pohybuje okolo 5000 už asi dva týždne.

Tieto údaje sú jasne nižšie než skutočné počty, a to vzhľadom na veľmi nízku mieru testovania v krajine, uviedla AFP s tým, že mexickí predstavitelia opakovane hovorili o vrchole pandémie alebo jej skorom dosiahnutí, len aby sa ich tvrdenia ukázali ako nesprávne.

Vzhľadom na pretrvávajúci vysoký počet prípadov museli úrady odložiť plánované opätovné otvorenie kín a koncertných sál.
 
 
 

Čína hlási 19 nových prípadov nákazy

Peking 25. júna (TASR) - Čína oznámila vo štvrtok 19 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v čase hromadného testovania v metropole Peking, kde sa zdá, že zdravotnícke úrady dostali nedávne rozšírenie infekcie pod kontrolu. Informovala o tom agentúra AP.

Z nových prípadov z uplynulého dňa hlásili 13 z Pekingu a jeden zo susednej provincie Che-pej. Nákazu potvrdili aj u piatich čínskych občanov, ktorí pricestovali späť do vlasti zo zahraničia. Nové úmrtia neboli hlásené, vyplýva zo zverejnených údajov zdravotníckych úradov.

Čína registruje oficiálne celkovo 4634 úmrtí spomedzi 83.4449 prípadov nákazy, odkedy nový koronavírus po prvý raz objavili koncom minulého roka v meste Wu-chan v strednej časti krajiny.

Nové ohnisko nákazy v Pekingu vyvolalo obavy z opätovného rozšírenia infekcie v Číne, ktorá dostala epidémiu počas uplynulých mesiacov do značnej miery pod kontrolu. V meste uzavreli desiatky lokalít, zatvorili školy a obyvateľov vyzvali, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné. V pekinskom ohnisku malo pozitívne testy okolo 250 ľudí. V rámci hromadného testovala odobrali tri milióny vzoriek 2,43 milióna ľudí v meste.

Nákaza sa objavila pred dvoma týždňami na pekinskej veľkoobchodnej tržnici Sin-fa-ti, čo podnietilo obavy o bezpečnosť dodávok potravín v meste. Táto tržnica totiž pokrýva vyše 70 percent zásobovania Pekingu čerstvými poľnohospodárskymi produktmi.
 
 

Brazília zaznamenala nárast nových prípadov nákazy koronavírusom

Rio de Janeiro 25. júna (TASR) - Brazília zaznamenala 42.725 prípadov nákazy novým koronavírusom za posledných 24 hodín, oznámilo v stredu miestneho času tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Odborníci medzitým varovali, že krajina uvoľňuje epidemiologické opatrenia priskoro, informovala agentúra AFP.

V Brazílii, ktorá eviduje druhý najvyšší počet úmrtí po Spojených štátoch, tiež hlásili 1185 obetí koronavírusovej choroby za uplynulý deň, čím sa ich celkový počet zvýšil na 53.830.

Uvedený nárast počtu infikovaných je druhý najvyšší oznámený za jeden deň v Brazílii od začiatku pandémie. Brazílski predstavitelia však uviedli, že rekordný počet 54.771 prípadov z 19. júna bol výsledkom zarátania potvrdených prípadov z predošlých dní.

Brazília má aktuálne celkovo takmer 1,2 milióna potvrdených prípadov nákazy.

Experti však tvrdia, že nedostatočné testovanie v krajine s 212 miliónmi obyvateľov znamená, že skutočné počty sú pravdepodobne značne vyššie, píše AFP.
 
 

Nákaza koronavírusom sa v Maďarsku šíri ďalej, zomrel 39-ročný pacient

Budapešť 25. júna (TASR) - V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomrel na ochorenie COVID-19 39-ročný chronicky chorý pacient a bolo potvrdených deväť prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Informoval o tom vo štvrtok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Počet obetí koronavírusu v Maďarsku stúpol na 577 a infikovaných na 4123. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 2640 ľudí.

Aktuálne je v krajine 906 nakazených osôb, z ktorých je hospitalizovaných 182. Napojenie na pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 13 pacientov.

V úradnej domácej karanténe je 3041 osôb, pričom počet odberov na testovanie prítomnosti koronavírusu dosiahol 265.129.
 
 

Odborníci v Izraeli varujú pred možnou stratou kontroly nad epidémiou

Jeruzalem 25. júna (TASR) - Izraelské ministerstvo zdravotníctva eviduje v krajine za posledných 24 hodín ďalších 532 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Ako informoval spravodajský portál The Times of Israel, k tomuto skokovému nárastu počtu nových infikovaných došlo v situácii, keď epidemiológovia varovali vládu, že krajina sa blíži k "strate kontroly" nad obnoveným ohniskami nákazy. Denný prírastok počtu nakazených je najvyšší za dva mesiace, konštatoval server Ynetnews.

Nárast počtu nových prípadov viedol zdravotné úrady k varovaniu, že v najbližších dňoch treba očakávať prudký nárast počtu infikovaných - podľa televízneho kanála Rešet 13 sa predpokladá, že do piatich dní môže denne pribudnúť do 1000 nových prípadov.

Sigal Sadecká, šéfka úradu verejného zdravotníctva na ministerstve zdravotníctva, však pre televíziu Kešet 12 vyjadrila presvedčenie, že nové ohniská nákazy sa podarí izolovať bez toho, aby úrady nariadili ďalšie celoštátne obmedzenia na slobodu pohybu a ekonomických aktivít.

Uviedla tiež, že podporuje iniciatívu vlády na oživenie projektu, ktorý umožňuje bezpečnostnej službe Šin Bet monitorovať pohyb nakazených či prenášačov koronavírusu a tých, ktorí sú s nimi v kontakte. Izraelský parlament sa touto možnosťou zaoberal v stredu večer.

V prvej fáze epidémie sa takéto monitorovanie vykonávalo prostredníctvom lokalizácie mobilných telefónov alebo kreditných kariet.

Minister obrany Benny Ganc v súvislosti s vývojom epidemiologickej situácie v stredu večer nariadil veliteľstvu armády, aby pripravilo a otvorilo ďalšie hotely pre pacientov nakazených koronavírusom a pre karanténne účely.

Armáda v súčasnosti prevádzkuje šesť zariadení pre infikovaných ľudí a ľudí, ktorí sa doma nemôžu primerane izolovať.

Polícia tiež zintenzívnila postihovanie Izraelčanov, ktorí nenosia masky alebo rúška. V stredu vydala 2265 pokút, kým v utorok ich bolo 1951.

Izraelská vláda sa tento týždeň rozhodla zvýšiť pokutu za nenosenie rúšok z 200 na 500 šekelov (z 51 eur na 129 eur), dodal The Times of Israel.

Izraelská vláda podľa tohto zdroja zvažuje aj obnovenie tzv. lockdownu vo viacerých lokalitách, kde sa objavili ohniská nákazy, nepôjde však už o celoplošné uzatváranie.

Podľa vojenských zdrojov je epidemiologická situácia nepriaznivejšia v komunitách ortodoxných židov, ktorý zvyknú bývať v stiesnených domoch či bytoch a obmedzenými možnosťami izolácie nakazených.

Vládna pracovná skupina ako rizikové uviedla prevažne ultraortodoxné osady a mestá na Západnom brehu Bnej Brak, Modi'in Ilit, Bejtar Ilit a Bejt Šemeš, ako aj ultraortodoxné štvrte v mestách Jeruzalem, Ašdod, Netanja a Safed, spolu s časťami miest El'ad a Tiberias, kde už pre koronavírus platí uzávera.

Svojho prvého pozitívne testovaného na chorobu COVID-19 oznámil Izrael, ktorý má približne deväť miliónov obyvateľov, 21. februára. Odvtedy nákaze podľahlo 308 ľudí.
 
 

Indonézia potvrdila už viac ako 50.000 prípadov nákazy

akarta 25. júna (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Indonézii vo štvrtok prekročil 50.000, informovala agentúra DPA. Indonézia od júna začala s uvoľňovaním epidemiologických opatrení.

Predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Achmad Yurianto povedal, že za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 1178 nových prípadov nákazy. Celkový počet infikovaných sa tým zvýšil na 50.187. Za rovnaké časové obdobie pribudlo aj 47 úmrtí. Následkom choroby COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje, tak podľahlo už 2620 ľudí.

Indonézia začala v júni v postupným uvoľňovaním opatrení zavedených v oblasti hospodárstva a spoločenského života. Občania musia na verejným miestach dodržiavať prísne pravidlá vrátane povinného nosenia rúšok.

Vysoký nárast počtu prípadov je podľa úradov zapríčinený aj intenzívnejším testovaním, keď za jeden deň vykonali približne 20.000 testov. Prezident Joko Widodo chce, aby sa postupne tento počet zvyšoval až na dva milióny testov mesačne. V Indonézii žije okolo 260 miliónov obyvateľov.
 
 

WHO: Vývoj pandémie v Európe sa po uvoľnení opatrení zhoršil

Kodaň 25. júna (TASR) - Európa zaznamenala prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19, odkedy v jednotlivých krajinách začalo dochádzať k uvoľňovaniu epidemiologických opatrení. Uviedla to vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

"Počas uplynulých dní sme v Európe po niekoľkých týždňoch opäť zaznamenali zvýšenie týždenného počtu prípadov ochorenia COVID-19," oznámil šéf sekcie WHO pre Európu Hans Kluge, ktorého citovala agentúra AFP.

Podľa Klugeho až 30 krajín zaznamenalo počas posledných dvoch týždňov nárast nových prípadov a v 11 z nich zrýchlenie prenosu nákazy predznamenáva nástup druhej vlne pandémie.

"Ak na túto situáciu dostatočne nezareagujeme, zdravotnícke systémy sa opäť dostanú na pokraj kolapsu," dodal.

Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa sa na celom svete ochorením COVID-19 doposiaľ nakazilo 9.440.535 ľudí a 482.923 tomuto ochoreniu podľahlo. Viac ako polovicu z celkového počtu infikovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však varuje, že skutočný počet infikovaných je oveľa vyšší, pretože v niektorých krajinách sú testovaní len pacienti s najvážnejším priebehom ochorenia.
 
 
 
 

Vyberte región